10 februari 2017

Auteurslezing Geertrui DaemMeer over Geertrui Daem..
Proza- en toneelschrijfster, actrice, beeldend kunstenaar.
Ze groeide op in Denderleeuw in een volkswijk. Speelde als actrice bij verschillende gekende toneelgezelschappen zoals het Trojaanse Paard, Arca, Stekelbees…
Ze schreef zelf theaterteksten en werd daarvoor bekroond met de Paul de Montprijs (1993), de Taalunie Toneelprijs (1995).
Voor haar prozawerk (Boniface en Olympia o.a.) ontving ze in 1992 de Boekenweek Debuutprijs en in 2006 de Louis Paul Boonprijs.
Je kan ze omschrijven als een “Vlaamse vertelster” die realistisch schrijft met een “Vlaamse volkse tongval” en haar plaats inneemt  in de traditie van de sociale roman.
In haar verhalen heeft ze het bij voorkeur over mensen die meer van het leven verwachtten dan ze gekregen hebben.
Guido D’hont, afkomstig van Waarschoot en bevriend met Geertrui, zal haar interviewen over haar twee meest recente boeken.
De bedlegerige (2011) (dat dit jaar zal verfilmd worden) speelt zich af in de benepen sfeer van  de jaren vijftig.  Ze schets er een rauwe sfeertekening van een onderklasse met weinig perspectief….
Viersprong (2016) Vier ongehuwde zussen, Mariëtte, Louise, Estelle en Judith, baten in een Vlaamse provinciestad het pension ‘Viersprong’ uit en proberen zo in hun levensonderhoud te voorzien. De kleurrijke pensiongasten van verschillende rang, stand en overtuiging confronteren hen met een veranderende buitenwereld, en met – wat misschien nog meer bedreigend is – hun eigen verlangens en verwachtingen. ‘Trouw’ zegt hierover:  “Met haar wonderlijke laconieke manier van vertellen bereikt Daem intensiteit en spanning.”

Je kan ook reserveren via bibliotheek@waarschoot.be