03 januari 2017

FuocoammareDeze documentaire vertelt het verhaal  van Lampedusa, het kleine Italiaanse eiland dat middenin de storm van de vluchtelingencrisis zit.

Eén van de eilandbewoners is de 12-jarige Samuele. Zoals alle jongens van zijn leeftijd wil hij zich amuseren en wat rondhangen in de haven. Maar zijn eiland is niet zoals de andere eilanden. Lampedusa is de bestemming geworden van de vele vluchtelingen, wiens reis vaak eindigt in een verdrinkingsdood voor de kust.

Iedere dag zijn de eilandbewoners getuige van één van de grootste menselijke tragedies van onze tijd. En vreemd genoeg gaat ondertussen het gewone leven ook zijn gang op het eiland. Want zelfs op een kleine plek als Lampedusa kunnen 2 werelden naast elkaar bestaan. 

Gianfranco Rosi is een bekroonde Italiaanse regisseur. Rosi verbleef 1,5 jaar op het eiland en stelt het verhaal van de vluchtelingen naast het verhaal van de lokale bewoners. Het is niet enkel tragedie en verschrikking, er is ook medeleven en gewoon verder leven.
In 2013 won hij met zijn film Sacro GRA de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië, de eerste keer dat die onderscheiding naar een documentaire ging. 

Met Fuocammare (2016) won hij de Gouden Beer op het Internationaal Filmfestival van Berlijn.
Juryvoorzitter Meryl Streep sprak van een ‘belangrijke, visionaire en noodzakelijke film’ en ook de pers was er unaniem lovend over.

Deze filmvertoning is een samenwerking tussen "LMB - LoWaZoNe" "Bibliotheek Waarschoot" "Gemeente Waarschoot" "Oxfam"