16 september 2014

Bibliotheken Meetjesland ontvangt Tommy Wieringa

Griet Pauwels interviewt Tommy Wieringa over leven en werk.

Wanneer: donderdag 9 oktober om 20 u
Waar: gemeentehuis Aalter, Auditorium, Europalaan, 22 in Aalter
Prijs: 5 euro
Inschrijven is verplicht en kan tot 30 september in de bibliotheek.

 
Auteursportret 

Na zijn romandebuut in 1995 (Dormantique’s Manco) ging Tommy Wieringa (studie journalisitiek) artikels schrijven voor verschillende tijdschriften o.a. Rails, Spits en de Volkskrant. Hij richtte ook ‘Vrijstaat Austerlitz’ op, een literair tijdschrift dat zich afzette tegen de ‘Generatie Nix’.

 Wieringa werd voor het eerst echt opgemerkt met zijn derde boek Alles over Tristan (2002). Deze roman gaat over een biograaf die de onderste steen boven probeert te halen  in het leven van een dichter en daarmee zijn biografie onmogelijk maakt.
Wieringa’s doorbraak bij het grote publiek kwam met Joe Speedboot (2005). Een ‘jongensboek’ over het verlangen te reizen met een zelfgebouwd vliegtuig. Het boek bezingt de vriendschap van een groep jongens uit de provincie die hun illusies zien verdampen.
Ook Caesarion (2009) oogstte alom lof. In deze bildungsroman rouwt een adolescente zoon om de dood van zijn aan kanker overleden moeder en raakt hij bekneld door de talenten van zijn ontaarde ouders.

Dit zijn de namen(2012) is een roman over grote vraagstukken als migratie en religie en dan beschreven op een manier die groter is dan de kleine discussies of de in zichzelf gekeerde verhalen.
Voor deze laatste roman ontving Wieringa de Libris Literatuur Prijs.

Tommy Wieringa heeft een groot deel van zijn jeugd op de Nederlandse Antillen doorgebracht, en in de jaren voordat hij vader werd heeft hij vrijwel onophoudelijk gereisd.
In zijn werk is dat terug te zien in een vanzelfsprekende omgang met de wereld buiten Nederland en ook buiten Europa. Dat kenmerk geeft zijn proza een internationaal, universeel  karakter.

Tommy Wieringa schreef op verzoek van de Stichting CPNB het Boekenweekgeschenk 2014.
(Uit auteursportret ‘De Volkskrant’ en ‘De Morgen’)